Uprzejmie informujemy, że w dniu 28 grudnia 2016 roku weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 roku w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków. Przepisy w/w rozporządzenia obowiązują również w gospodarstwach utrzymujących drób na własne potrzeby.
Osoby utrzymujące drób lub inne ptaki, zobligowane są do zgłaszania Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii miejsc, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych.
Ponadto hodowcy zobowiązani są do dokonywania codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobieranych pasz lub nieśności.
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8 ? nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo szkodliwy dla gospodarki i niebezpieczny dla Waszych gospodarstw.
Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa grypy ptaków H5N8 są zarażone dzikie ptaki. Niestety przyczyną bywa też człowiek i dlatego przypominamy o podstawowych zasadach postępowania.
Należy bezwzględnie przestrzegać zasady bioasekuracji:
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich
- nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany
- nie poić drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki
- stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób
- przetrzymywać drób w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu
Przypominamy też, że za brak stosowania zasad bioasekuracji będą nakładane kary administracyjne.